Home
The English version of this page

Det har nu gått åtskilliga år sedan uppsatserna nedan publicerades och jag vill därför göra två kommentarer. Den första är att ingenting kommit fram som pekar på några felaktigheter  i uppsatserna allt är riktigt. Men även om allt är riktigt fram till de data som anges i texten så hindrar detta inte att vissa nya händelser tillkommit. Om detta har ingenting tillfogats det skall bara sägas att sista ordet ännu inte är sagt. Den andra kommentaren är att en del länkar till källor, med mera, inte längre fungerar. De webbplatser till vilka länkarna leder kan ha ändrats eller tagits bort.

Erik Moberg, 21 februari 2019

Introduktion

I den amerikanska färggrafikprocessen har tre domar mot Håkan Lans utfärdats. Den första kom den 6 september 2001, den andra den 23 juni 2005 och den tredje i oktober 2006. De två första av dessa domar kommenteras i uppsatser på denna webbplats och länkarna finns i de två ramarna omedelbart under denna. Den tredje domen är omnämnd i den tredje ramen, och där finns också länkar till några dokument.

David Lagercrantz i den nya utgåvan av "Ett svenskt geni berättelsen om Håkan Lans och kriget han startade" (sidan 273): Statsvetaren och författaren Erik Mobergs två ypperliga analyser av Lansfallet i USA betydde mycket för mitt beslut att ta mig an boken igen. Analyserna kan läsas i sin helhet tillsammans med flertalet offentliga dokument i målet på www.mobergpublications.se, och rekommenderas varmt för dem som vill läsa mer om processen.

Erik Moberg, 29 november 2006

Beträffande utvecklingen efter domen 2006 se Rättsskandalen som nått Nacka tingsrätt, Acers oanständiga dotter Gateway, Processen i Nacka sakens kärna, Svenska statens dubbla tungor, Vinnova-debatten samt artikeln Skandaldomen mot Håkan Lans i Nacka tingsrätt borde vara ett fall för JK (ursprungligen publicerad på Newsmill i juli 2009).

Den intresserade kan även lyssna på programmet Fallet Håkan Lans i Sveriges Radios serie Dokumentär, juni 2015, i vilket jag medverkade.

Erik Moberg, 23 oktober 2016

 

 

Domen mot Håkan Lans - ett planerat justitiemord?

Uppsatsen "Domen mot Håkan Lans - ett planerat justitiemord?" handlar om den dom mot den svenske teknikern Håkan Lans som utfärdades i distriktsdomstolen i "the District of Columbia" den 6 september 2001. Uppsatsen finns här både som html-fil och pdf-fil. Länkarna är dessa:

Uppsatsen är baserad på ett antal dokument av skilda slag, i huvudsak offentliga domstolshandlingar, och de flesta av dessa är också utlagda på denna webbplats. Länken är denna:

Här finns en kort introduktion till uppsatsen, och här finns några brev av intresse i sammanhanget.

 

Erik Moberg, 12 juni 2004

 

 

Domen omprövad

I början av år 2002 begärde Håkan Lans och Uniboard AB att domen från 6 september 2001 skulle omprövas. Den 23 december 2004 beslöt domare John Garrett Penn att ärendet skulle tas upp på nytt. Vittnesförhör skulle först hållas med Håkan Lans och med hans tidigare advokat Louis Mastriani, och därefter skulle målet tas upp inför distriktsdomstolen i Columbia den 24 mars 2005. Därefter skulle slutinlagor från de berörda parterna lämnas in före den 29 april. Alla dessa etapper är nu avklarade. Den 23 juni nu i år, 2005, utfärdades domen.

Här presenteras en kommentar till den nya domen under titeln:

Den nya domen mot Håkan Lans - ytterligare ett steg i ett planerat justitiemord!

Kommentaren finns både som html-fil och pdf-fil. Länkarna är dessa:

Kommentaren är baserad på ett antal dokument av skilda slag, i huvudsak offentliga domstolshandlingar, och de flesta av dessa är också utlagda på denna webbplats. Länken till dokumenten är denna:

Erik Moberg, 3 augusti 2005

 

 

Utslaget i appellationsdomstolen

Domen av den 23 juni 2005 har överklagats av Håkan Lans inför United States Court of Appeals for the Federal Circuit. Här är överklagandedokumentet (pdf-fil, 5,2 MB). Den 6 oktober 2006 togs målet upp i appellationsdomstolen. Efter mindre än en vecka kom domstolens utslag: den tidigare domen, den från 2005, står i sin helhet fast. Appellationsdomstolen ger ingen motivering till sitt beslut. Här är domstolens utslag.

Håkan Lans advokat, Christopher R. Wall vid byrån Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP, har intervjuats av tidningen Ny Teknik om utslaget i appellationsdomstolen och han säger där bland annat:

"Jag är chockad" ... "Det verkar som om domstolen bestämt sig redan före hearingen".

Erik Moberg, 17 oktober 2006